fredag 9 december 2011

Varm gulbetssallad med prästost, krasse och ättikssmör samt skånska köttbullar

Vi fortsätter på bet-spåret med en fantastisk vacker och god rätt. Här serveras gulbetssalladen med köttbullar, men passar säkert lika bra till prinskorv.

Ingredienser 4 port

800 g gulbetor
3 st polkabetor
0,5 purjolök
50 g smör
0,5 msk ättikssprit
2 krm salt
100 g extra lagrad prästost
1 dl saltade pistaschnötter
1 ask smörgåskrasse
1 krm svartpeppar
1 tsk flingsalt
Skånska köttbullar:
400 g nötfärs
1 tsk salt
1 stor schalottenlök
0,5 msk rapsolja
0,5 dl ströbröd
0,75 dl mjölk
0,5 tsk kryddpeppar
1 krm nymald vitpeppar
1,5 msk smör

Gör så här

Börja med att skala gulbetor och polkabetor. Koka gulbetorna i saltat vatten i ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Skiva polkabetorna så tunt det går, gärna på mandolin. Lägg skivorna i iskallt vatten.

Gör köttbullarna. Blanda färsen med salt. Skala och finhacka löken och stek den i olja tills den fått fin färg. Lägg över löken på en tallrik och låt svalna. Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i några minuter.

Blanda färs, lök och ströbrödsblandning i en skål. Krydda med kryddpeppar och vitpeppar. Forma färsen till små köttbullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Stek dem på låg värme ca 8 min runt om.

Finhacka purjolöken och stek i rikligt med smör i 2 minuter. Tillsätt ättiksspriten och krydda med salt. Riv osten grovt och hacka pistaschnötterna.

Skär gulbetorna i klyftor och lägg på ett stort fat. Strö över ost, ättikssmör och purjolök, pistaschnötter och klippt smörgåskrasse. Stick ner polkabetsskivor och servera med köttbullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar